... i sve(t) je tu!

Kompletnu ponudu , termine polazaka i ostale informacije proverite direktno u agenciji ili telefonom

tel : 011 301 79 61  |   mob : 064 644 33 52

ZANZIBAR

Opis

ZANZIBAR / GRUPNI POLASCI / 2017

Zanzibar Putovanja Daleke Destinacije Aranzmani
Zanzibar Putovanja Daleke Destinacije Aranzmani
Zanzibar Putovanja Daleke Destinacije Aranzmani
Zanzibar Putovanja Daleke Destinacije Aranzmani
Zanzibar Putovanja Daleke Destinacije Aranzmani
Zanzibar Putovanja Daleke Destinacije Aranzmani

Zanzibar je ostrvo u Indijskom okeanu uz istočnu obalu Afrike, koje je sastavni deo Tanzanije. Najveći grad ovog ostrva je istoimen: Zanzibar, i nalazi se na zapadnom delu ostrva. Ostrvo Zanzibar je administrativno podeljeno na tri regiona: severni, južni i zapadni.
Zanzibar je spoj misterije i egzotike. Ima netaknuto prirodno i plodno tlo, koje daje najrazličitije vrste voća i začina. Van glavnog grada, ipak nestaje svaki vid civilizacije i uočava se ono što čini ovo ostrvo tako primamljivim - prava divljina. Ljudi žive na način na koji su živeli stotinama godina: između drveća, okruženi bujnom vegetacijom, u kućicama napravljenim od kamena i blata, sa krovom od palminog lišća, sa otvorima za prozore, bez stakala, sa zemljanim podovima. Struje nema, kao ni telefona, a samim tim ni prodavnica, kioska, televizora, niti šporeta. Vodom se snabdevaju iz bunara.
Vrlo heterogeno stanovništvo sastoji se većinom od mešanaca Arapa i Bantu crnaca i znatnog dela Indusa. Po veri su muslimani (99%), a ostatak čine Hindusi i hrišćani (1%). Shodno veri, muškarcima je dozvoljeno da imaju do četiri žene. Prosek je da muškarac ima oko desetoro dece. Upravo zato Zanzibar ima neverovatno mnogo škola. Skoro svako selo ima svoju školu, koju pohađa veoma mnogo dece, a zakon žitelje obavezuje da šalju decu u školu.
Zvaničan jezik na Zanzibaru je svahili, koji se koristi u celoj istočnoj Africi. Mnogi smatraju da je on nastao baš na tom ostrvu, zato što se tamo govori njegovom “najnarodnijom” verzijom. Većina stanovništva govori i engleski, koji se uči u školama kao drugi jezik.
Biljka koja je od životnog značaja za stanovnike Zanzibara je kokosova palma. Kokosovo ulje koristi se za spremanje hrane, negovanje kose, čišćenje lepljivih prstiju. Tu je i drvo baobab, simbol Afrike.
Zanzibar je poznat i po začinima. U vazduhu se u osećaju mirisi cimeta, vanile i kakaoa, a Zanzibar je i najveći proizvođač karanfilića na svetu. U zavisnosti od sezone, ovde ćete imati priliku da vidite kako se bere kafa sa drveća, kako se ubiraju plodovi bibera, cvetovi šafrana, čilija i više od 50 drugih začina.

KORISNE INFORMACIJE:
Zanzibar ima površinu 1.658 kvadratnih kilometara sa 1,1 milona stanovnika. Građen je pretežno od koralnih krečnjaka, tako da su razvijeni kraški reljefni oblici. Geografska širina, mala nadmorska visina (do 125 m) i monsuni određuju klimatske prilike.

Klima
Prosečna temperatura u januaru je oko 28 °C, a u julu oko 23 °C. Velika su kolebanja dnevnih temperatura. Godišnja količina padavina iznosi 1.500 — 2.000 mm.
Sezona na Zanzibaru traje tokom cele godine, sa izuzetkom jednomesečnog kišnog perioda, od sredine aprila do sredine maja. Preostalih jedanaest meseci vreme je stabilno, s prosečnim temperaturama od 28 do 32 stepena.

Vize
Za ulazak na teritoriju Tanzanije, pasamim tim i Zanzibara, potrebna je viza koja se od 2008. godine dobija na samom graničnom prelazu, tj. na aerodromu Zanzibar, nakon popunjavanja formulara. Cena vize iznosi 50 dolara i važi za boravak do 90 dana.

Tanzanija nema svoju ambasadu u Srbiji, te je diplomatski pokriva ambasada u Italiji:
Embassy of the United Republic of Tanzania,
Viale Cortina d’Ampezzo 185,00196 Roma, Italy;
Tel. (06) 33485801; Fax: (06) 33485828.
Ukoliko ste na Zanzibaru, najbliža ambasada Republike Srbije je u Najrobiju.

Zvanična valuta je tanzanijski šiling (tzs). Jedan dinar vredi 21,73 tanzanijskih šilinga. Za jedan dolar dobićete 1.683 šilinga, dok za jedan euro dobijate 2.244 šilinga.

Američki dolari i putni čekovi se primaju na mnogim mestima. Kreditne kartice još uvek nisu rasprostranjene, a ukoliko i pronađete mesta gde ih možete koristiti, najverovatnije će vam biti uračunata i provizija od desetak procenata.
Cenkanje je uobičajeno na zanzibarskim pijacama, dok u hotelima, restoranima i turističkim agencijama cene nisu podložne promeni.